Nieuws

19 augustus, 2023

Een hoofdstuk afsluiten en een nieuw begin in Galicia/ Spanje

Beste Wildbiervrienden,

Zoals jullie waarschijnlijk al wel gehoord hebben willen we onze levens en bieraktiviteiten in Nederland afsluiten om dan een nieuwe start te maken in Spanje.

Voor zo’n besluit zijn natuurlijk vele redenen maar het belangrijkste is toch dat we ons steeds minder thuisvoelen in Nederland. We zijn altijd van het eenvoudige leven geweest en gelukkig kunnen we zeggen  dat we dat mooi hebben kunnen vormgeven in onze kleine brouwerij met bijzondere bieren.

En dan zijn we natuurlijk erg dankbaar dat we zoveel warme vriendschappen gekregen hebben in de loop der jaren….

Hoewel de digitale wereld niet mijn sterkste kant is ga ik toch proberen weer wat meer te publiceren over Galicia, het leven hier en de verbouw tot kleinschalige brouwerij.

De bedoeling is om weer te gaan brouwen, maar ook een gastvrije plek te zijn voor mensen die langs willen komen. Vanzelf zijn er regelmatig ‘ik vertrek perikelen’ en gaat het natuurlijk nooit zo snel als we zouden willen…..

Geuzige groet, Toon

Brouwerij en Stekerij Vandenbroek

Midwolde NL / Aren Galicia

23 september, 2020

De eerste aanzet voor brouwseizoen 2020-2021

Onze collega’s in Brussel beginnen na de zomer meestal te brouwen zo rond 29 september, het feest van St. Michel ‘de drakendoder’. Doordat wij met onze kleine brouwerij zo’n 400km noordelijker zitten hebben we hier al wat eerder goed koude nachten,  zodat we meestal een week eerder kunnen beginnen met het brouwseizoen. Overigens is het de laatste jaren bij ons ook mogelijk gebleken om tot in mei te brouwen: omdat we in de natuur zitten, ver buiten het stedelijk gebied. Vooral de koude nachten zijn dan belangrijk.

De eerste brouwsels zijn altijd lastig om in gisting te krijgen na de zomer. Omdat er maanden niet is gebrouwen leven er dan minder gisten in de brouwerij. Daarom is het spannend en nemen we vaak een vat waar maar één jaar lambiek in gegist heeft omdat hier nog voldoende levende gisten in zitten. Het vat wordt dan eerst leeggemaakt, goed gespoeld, gereinigd en direct weer gevuld met verse wort vanuit het koelschip. Dit jaar was het vat nummer 1, dus het oudste vat wat ik in gebruik heb. Het is een halve barrique -dus 110ltr- van Sloveens eikenhout uit 2012. Al die jaren heeft dit vat mooie evenwichtige maar ook pittige karaktervolle lambieken gegeven. Een mooi begin dus van het nieuwe brouwseizoen. Zaterdag jl. gebrouwen en vandaag 23 september was er dus weer ‘leven in de brouwerij’ zoals dat heet!

Het fruitseizoen: Perziken!

Na de abrikozen kwamen nog de kersen en de zwarte bessen, voornamelijk bestemd voor de Fruity Watergeus.

Helaas was onze Griekse vriend Ilias niet in staat ons de afgesproken perziken te leveren maar gelukkig kon via de handel toch nog een partij overrijpe Spaanse perziken gekocht worden. Ook hier weer alles ontpitten om geen risico’s te lopen. Ruim twee dagen werk bij zo’n 250kg…..Gelukkig vind GerryAnn (mijn vrouw) het wel leuk werk, maar ze is altijd wel blij als het klaar is….

Net als bij de andere vruchten werd alles op 1-1,5 jaar oude lambiek gezet voor de verdere spontane gisting. Ook bij de perziken hebben we gedurende de gisting om de paar dagen wat honing toegevoegd om het alcoholgehalte van het bier wat te verhogen en om de smaak t.z.t. wat voller en zachter te laten zijn…

Waarschijnlijk gaan we eind van het jaar eerst wat uit de tank aftappen voor wat fustjes, als try-out  van de eerste blend van de Watergeus-Peach.

Blog

7 januari, 2021

Videos

Read More

De bieren

Watergeus

Fruity Watergeus

Quetsch Watergeus

Cluyn 1476

Vlaamsbruin en Vlaamsbruin met Kersen

De Brouwerij

Koperen ketels

Brouwerij Vandenbroek is een kleine huis/familiebrouwerij. Ambacht -dus gewoon hard werken-  en vertrouwen in de natuur volgens antroposofische ideeën is onze drijfveer. De brouwerij-huisvesting en de eenvoudige brouwinstallatie is volledig zelf ontworpen en ingericht als traditionele lambiekbrouwerij. Die bestaat voornamelijk uit twee koperen open brouwketels, die met houtovens gestookt worden. Daarnaast is er een traditioneel koelschip waar -na drie tot vier uur koken- het wort een nacht lang afkoelt, en natuurlijk veel houten vaten.

Onze Geschiedenis

De eerste brouwerij in 1972

De brouwerij kent zijn historie in de 70er jaren in Eindhoven. Op 16 jarige leeftijd werkt Toon als part-time brouwersknecht bij brouwerij “De Kroon” in Oirschot, om zodoende meer kennis te krijgen van het ingewikkelde brouwersvak.

Verkoop

We brouwen beperkte hoeveelheden, dus de flessen/bottelingen hebben geringe oplages.
Via www.beerdome.nl  kunt U onze bieren eenvoudig bestellen. Zakelijke afnemers kunnen terecht bij www.vanessenbierservice.nl, www.bierselect.nl, De Ciderwinkel (Ra0ul) of rechtstreeks contact met ons opnemen.

Verder vindt U onze bieren o.a. bij De Bierkoning,  Proeflokaal Het Arendsnest in Amsterdam, Proeflokaal Mout, Bierlokaal De Koffer en De Kaaskop in Groningen, De Kaaskop in Haren, Proeflokaal Gist en Buurtbier in Utrecht, Burg Bieren Ermelo en ’t Biermenneke in Nijmegen.

In België o.a. bij Bierhalle Deconinck in Vichte en in Antwerpen bij Billie’s Bierkafétaria.

Contact

info [at] brouwerijvandenbroek.com