Nieuws

23 september, 2020

De eerste aanzet voor brouwseizoen 2020-2021

Onze collega’s in Brussel beginnen na de zomer meestal te brouwen zo rond 29 september, het feest van St. Michel ‘de drakendoder’. Doordat wij met onze kleine brouwerij zo’n 400km noordelijker zitten hebben we hier al wat eerder goed koude nachten,  zodat we meestal een week eerder kunnen beginnen met het brouwseizoen. Overigens is het de laatste jaren bij ons ook mogelijk gebleken om tot in mei te brouwen: omdat we in de natuur zitten, ver buiten het stedelijk gebied. Vooral de koude nachten zijn dan belangrijk.

De eerste brouwsels zijn altijd lastig om in gisting te krijgen na de zomer. Omdat er maanden niet is gebrouwen leven er dan minder gisten in de brouwerij. Daarom is het spannend en nemen we vaak een vat waar maar één jaar lambiek in gegist heeft omdat hier nog voldoende levende gisten in zitten. Het vat wordt dan eerst leeggemaakt, goed gespoeld, gereinigd en direct weer gevuld met verse wort vanuit het koelschip. Dit jaar was het vat nummer 1, dus het oudste vat wat ik in gebruik heb. Het is een halve barrique -dus 110ltr- van Sloveens eikenhout uit 2012. Al die jaren heeft dit vat mooie evenwichtige maar ook pittige karaktervolle lambieken gegeven. Een mooi begin dus van het nieuwe brouwseizoen. Zaterdag jl. gebrouwen en vandaag 23 september was er dus weer ‘leven in de brouwerij’ zoals dat heet!

Het fruitseizoen: Perziken!

Na de abrikozen kwamen nog de kersen en de zwarte bessen, voornamelijk bestemd voor de Fruity Watergeus.

Helaas was onze Griekse vriend Ilias niet in staat ons de afgesproken perziken te leveren maar gelukkig kon via de handel toch nog een partij overrijpe Spaanse perziken gekocht worden. Ook hier weer alles ontpitten om geen risico’s te lopen. Ruim twee dagen werk bij zo’n 250kg…..Gelukkig vind GerryAnn (mijn vrouw) het wel leuk werk, maar ze is altijd wel blij als het klaar is….

Net als bij de andere vruchten werd alles op 1-1,5 jaar oude lambiek gezet voor de verdere spontane gisting. Ook bij de perziken hebben we gedurende de gisting om de paar dagen wat honing toegevoegd om het alcoholgehalte van het bier wat te verhogen en om de smaak t.z.t. wat voller en zachter te laten zijn…

Waarschijnlijk gaan we eind van het jaar eerst wat uit de tank aftappen voor wat fustjes, als try-out  van de eerste blend van de Watergeus-Peach.

22 september, 2020

Het fruitseizoen: Abrikozen

Even een kleine update van onze aktiviteiten afgelopen maanden.

We hebben een partijtje mooie rijpe abrikozen kunnen bestellen bij Ilias onze Griekse importeur. Omdat de abrikozenpit blauwzuur af kan geven vinden we het veiliger om deze te verwijderen. Dus weer wat ontpitwerk. Nadien zijn de in stukjes gesneden  abrikozen bij 1 jaar oude lambik op rvs vat gezet. Daardoor zijn ze gaan gisten. Over een aantal maanden gaan we de abrikozenlambiek van de vruchten af laten lopen en verwerken deze in een blend tot de ‘Watergeus Apricot’. Hierbij gaan we ook honing gebruiken voor meer zachtheid en een iets hoger alcoholgehalte, omdat de meeste vruchten het kenmerk hebben het alcoholgehalte te verlagen.. Overigens wordt de overgebleven abrikozenpulp niet weggegooid maar weer op lambiek gezet voor de tweede trek….

Blog

7 januari, 2021

Videos

Read More

De bieren

Watergeus

Fruity Watergeus

Quetsch Watergeus

Cluyn 1476

Vlaamsbruin en Vlaamsbruin met Kersen

De Brouwerij

Koperen ketels

Brouwerij Vandenbroek is een kleine huis/familiebrouwerij. Ambacht -dus gewoon hard werken-  en vertrouwen in de natuur volgens antroposofische ideeën is onze drijfveer. De brouwerij-huisvesting en de eenvoudige brouwinstallatie is volledig zelf ontworpen en ingericht als traditionele lambiekbrouwerij. Die bestaat voornamelijk uit twee koperen open brouwketels, die met houtovens gestookt worden. Daarnaast is er een traditioneel koelschip waar -na drie tot vier uur koken- het wort een nacht lang afkoelt, en natuurlijk veel houten vaten.

[read more=”lees meer” less=”lees minder”]

Hiermee wordt de basis gelegd voor enkele heel bijzondere bieren. Het brouwproces is geheel handmatig met vrijwel geen machines. Daarom durven wij onze bieren gerust “hand crafted” te noemen. De vergisting en rijping is net als in vroegere tijden geheel natuurlijk, dus zonder kunstmatige koeling of verwarming, zodat de seizoenen duidelijk invloed hebben op de smaak. Hoge kwaliteit betekent dus niet dat ons bier steeds hetzelfde smaakt. Laat U dus verrassen. Gezondheid!

[/read]

Onze Geschiedenis

De eerste brouwerij in 1972

De brouwerij kent zijn historie in de 70er jaren in Eindhoven. Op 16 jarige leeftijd werkt Toon als part-time brouwersknecht bij brouwerij “De Kroon” in Oirschot, om zodoende meer kennis te krijgen van het ingewikkelde brouwersvak.

[read more=”lees meer” less=”lees minder”]

Tegelijk bouwt hij in de loods bij zijn ouderlijk huis zijn eerste huisbrouwerij met een brouwketel van 1 hL. Met behulp van de giststammen van Brouwerij De Kroon brouwt hij eerst alleen ondergistende bieren. Omdat er nog geen bovengist in Nederland te krijgen was, maar de trappistenbieren ook erg lekker gevonden werden, reed hij af en toe met de bromfiets naar Westmalle om daar goede(boven) gist op te halen. Zodoende kwam hij via een Belgische vriend in aanraking met heel bijzondere Geuze- en Kriekbieren (toen nog zonder etiket en slechts met een krijtstreep). De fantastische smaak van deze bieren werd nooit vergeten…

In 1980 vertrekt Toon naar het rustige Drenthe om daar een biodynamisch-melkveehouderij met kaasmakerij te beginnen. Tegelijk vraagt hij een vergunning aan om op de boerderij ook bier te mogen brouwen. De vergunning komt, maar het boerenwerk vraagt zoveel tijd en energie dat er 25 jaar geen bier gebrouwen wordt. Na de Mondenklauwzeercrisis is het plezier in de boerderij weg en wordt in 2004 het bedrijf gestopt. Na verhuizing naar een natuurgebied bij Midwolde worden de handen weer uit de mouwen gestoken en een oude woning gesloopt en met grote schuur eigenhandig weer opgebouwd.

In 2007 wordt er dan eindelijk weer opnieuw bier gebrouwen. Eerst hobbymatig om er weer “in te komen” en sinds 2014 als geregistreerde brouwerij. Naast bovengistende bieren: de Cluyn en de Saison wordt ook gewerkt met gemengde gisting: de Vlaamsbruin, maar eigenlijk ligt het accent toch vooral op de spontane vergisting, dus de Lambiekbieren en de daaruit gemaakte Geuzes.

De Geuze of -op zijn Frans- Gueuze is een beschermd streekprodukt en mag alleen in de omgeving van Brussel gebruikt worden, vandaar dat dit bier bij ons `Watergeus´ heet. Overigens werd vroeger ook in Nederland op meerdere plaatsen lambiek gebrouwen. Het werd vaak vermengd (gestoken) met andere bieren om deze wat meer karakter te geven.

[/read]

Verkoop

We brouwen beperkte hoeveelheden, dus de flessen/bottelingen hebben geringe oplages.
Via www.beerdome.nl  kunt U onze bieren eenvoudig bestellen. Zakelijke afnemers kunnen terrecht bij www.vanessenbierservice.nl, www.bierselect.nl of rechtstreeks contact met ons opnemen.

Verder vindt U onze bieren o.a. bij De Bierkoning,  Proeflokaal Het Arendsnest en Foeders in Amsterdam, Proeflokaal Mout, Bierlokaal De Koffer en De Kaaskop in Groningen, Proeflokaal Gist en Rubens in Utrecht, café Meijers in Arnhem, Burg Bieren Ermelo en ‘t Biermenneke in Nijmegen.

In België o.a. bij Bierhalle Deconinck in Vichte en in Antwerpen bij Billie’s Bierkafétaria.

Contact

info [at] brouwerijvandenbroek.com