Vlaamsbruin provisie-bier, gebrouwen naar Oudenaardse traditie, is een bijzonder bier met een lage bitterheid en een delicate zoet-zuurbalans door een rijping van 12 tot 18 maanden. Het is een mengbier dat bijzonder geschikt is voor bierspijscombinaties en voor het opleggen, wat het bier verder verfijnt. De complexe smaken doen denken aan mout, lichte caramel, kersen, rozijnen, hout en …
De passie voor dit bier is bij mij gekomen toen ik met een van de eerste distributeurs van Belgische bieren in Nederland bevriend raakte, Remmo Jagersma in 1979. Hij kwam aan met de Liefmans Goudenband in een 37,5 cl. fles met papieren wikkel. Het betrof een zogeheten ‘provisiebier’ en had een friszure zachte smaak die fluweliger werd met het opleggen. Ondanks het feit dat de smaak van Liefmans inmiddels zoeter is geworden en het bier donkerder en sterker is dan voorheen, is het nog steeds een van mijn favoriete bieren.
De uitdaging bij dit biertype is om een mooie balans te vinden tussen zoet en zuur. Tijdens het rijpen/opleggen zal de zoetheid langzaam verdwijnen en de zuurheid wat toenemen. Heden ten dage vangen veel brouwers dit dilemma op door te pasteuriseren, maar dat is voor mij als kleinschalige huisbrouwer geen optie.
Vandaar dat ik accepteer dat het bier blijft evalueren en wat zuurder wordt met de tijd, terwijl deze zuurheid wel mild van karakter is.
Het bier wordt gebrouwen met een deel geroosterde gerstemout, wat niet alleen een donker bier geeft, maar wat in combinatie met een lange (drie tot vier uur durende) kooktijd en weinig hop toch een goed bewaarbier geeft.
Onze Vlaamsbruine bieren hebben een gemengde gisting ondergaan: eerst is er de gewone gisting van drie weken en vervolgens een melkzuurvergisting, welke zes tot acht weken duurt. Na één tot twee jaar rijping wordt het oude bier versneden met jong bier en begint de flesrijping die doorgaans tussen de drie tot zes maanden vergt.
Vlaamsbruin met Kersen
Sinds 2019 zetten we ook hele kersen op een enkele tank Vlaamsbruin, zodat de subtiele kersensmaak die door de gebruikte speciale mout veroorzaakt wordt (‘Special B’) hierdoor versterkt wordt. Het bier wordt hierdoor ook romiger en zachter van smaak.