Terug

Cluyn 1476

Alcohol
{:nl}5-7{:}{:en}0{:} %
Rijping
{:nl}tot 1 jaar{:}{:en}0{:}
Vergisting
{:nl}Bovengistend of Gemengd{:}{:en}0{:}

Cluyn, of ‘Groninger Haverbier’ is een amberkleurig middeleeuws bier ‘uut Stad’, gebrouwen volgens het in de stadsarchieven bewaarde recept uit 1476. Met 40% haver is dit bier gekend om zijn fijne smaak en zachte mond- gevoel. Fijn gehopt met het oude ras ‘Fuggle’. Het enige bier wat vroeger soms ook warm gedronken werd.

Historie

In de vijftiende eeuw was het Gronings Haverbier of Cluyn het antwoord van de Groninger brouwers op de Hamburger en Bremer bieren. Deze bieren werden toen al met hop gebrouwen en maakten destijds een flinke opmars de traditionele Gruitbieren in de Stad te verdringen. Dat noodde de lokale brouwers tot aktie: er werd voortaan ook met hop gebrouwen en men kwam tot een bindend recept voor dit bier, wat nog steeds in de Groninger stadsarchieven bewaard wordt.

Het brouwen van Cluyn 1476

De verhouding is 40% Groninger haver en 60% gerstenmout, waarvan een deel geroosterd is. Wat direct opvalt bij een bier met zoveel haver is het zachte mondgevoel wat het bier ook geliefd maakt bij mensen die doorgaans geen echte bierdrinkers zijn.

We brouwen twee variaties: met ‘gewone’ vergisting en met een meervoudige/gemengde gisting. Het ‘gewoon’ vergiste bier krijgt dan nog een extra gisting met wilde brettanomycesgisten op eiken vaten wat ongeveer 6 maanden duurt. Hierdoor proberen we dichter bij de oude middeleeuwse smaak te komen omdat destijds alle bieren met deze wilde gisten -door de vergisting in hout- te maken kregen.

Voor de liefhebber is het een tip om dit bier eens naast elkaar te proeven met deze twee verschillende gistingswijzen en dan zal direct duidelijk zijn hoeveel effect gist heeft op het ontstaan van de smaken…

 

UPDATE: Helaas zijn we gestopt met het brouwen van Cluyn o.a. wegens beperkte vraag.