Terug

Saison du Pantalon

Alcohol
6-7 %
Rijping
1-2 jaar
Vergisting
Gemengd

Saison du Pantalon is een zacht fruitig bier dat erg geschikt is voor de zomerse dagen. Vroeger werd dit biertype voornamelijk in het winterseizoen gebrouwen, om in de zomermaanden de landarbeiders na het werk te voorzien van een welverdient biertje(s). Elke boerderij brouwde zijn eigen variant. Zo ook deze Saison Du Pantalon.

Historie

De Saisongisten zijn door uitruil en selectie door voornamelijk kleinschalige boerderij-brouwerijen ontstaan. Vandaar dat men internationaal deze bieren benoemt als ‘Farmhouse-Ales’. In België, Nederland en Frankrijk noemen we deze bieren Saison/Seizoen, omdat ze destijds voornamelijk in het winterseizoen gebrouwen werden.

Het gevolg is dat de verse bieren -die vroeger dus in het voorjaar geschonken werden-  heel anders smaken dan de bieren die al meer dan een half jaar gerijpt hebben: terwijl de frisse smaak blijft, wordt het bier geleidelijk droger en vooral kruidiger..

Het brouwen van Saison du Pantalon

De Saison is geen makkelijk bier om te brouwen: het vergistingsproces is moeilijk voorspelbaar en kan soms langere tijd in beslag nemen. Zoals bij al onze andere bieren nemen we daarom ruim de tijd zodat er een goede droge, kruidige en friszure Saison ontstaat, waarbij de smaak zich heel evenwichtig heeft ontwikkeld.

Onze Saison bevat naast gerstemout ook haver en tarwe en drie uitgebalanceerde hopsoorten die tijdens, na het koken en bij de lagering, toegevoegd worden.

Omdat vroeger de Saison op houten vaten rijpte veranderde de smaak na zes tot negen maanden door de in de vaten aanwezige wilde gisten. Soms bottelen we ook dit oudere meervoudig vergiste bier die we ‘Aged’ noemen. Deze is nog droger van smaak en krijgt complexe kenmerken die ook in onze lambiekbieren, zoals de Watergeus voorkomen.